2022-04-24 Vissen kijken en plankton verzamelen.

Deze keer zonder scooter op stap met Jorn en ouderwets jezelf met de benen voortstuwen.
Het was weer een prachtige ochtend en ontzettend druk met duikers. Niet zo vreemd als de tamtam het bericht verspreid dat het zicht zo goed is.


Jorn en ik stappen in het water wat er zo op het eerste gezicht kristalhelder uitziet, maar eenmaal onderwater blijken er veel stofdeeltjes in de waterkolom te hangen als je in de richting van de zon kijkt. Met de zon in de rug is het wel beter. We zwemmen richting de put en onder de 5 meter merk je ineens een spronglaag die van 13 naar 10 Celsius gaat en dat zie je niet alleen door de warmte warrels, dat voel je ook. Onder de spronglaag is het zicht dan ook beter, maar niet meer zoals vorige week. Eenmaal op diepte zwemmen we wat rond. Ik zie een vaag silhouet van een grote vis die zich op de bodem vlijt. Dit is een kleinere meerval, maar niet de kleinste. Ik sein naar Jorn dat ie mijn kant op moet komen en blijf op afstand zodat Jorn de kans heeft om het op film te zetten. Toch nog ook even een watermonster nemen van 18-19 mtr diepte. Ik ben heel benieuwd naar het fosfaatgehalte.

Van daaruit gaan we lichtjes Zuidwest en stijgen langs de steile helling op bij de Zuidelijke steiger. Dan wordt het rond de 5-6 meter diepte het zicht heel slecht in de vorm van een grote stofwolk die onder de spronglaag blijft hangen. De verdronken kuifeend die ik toen had losgehaald is al in vergaande staat van ontbinding. Het is maar goed dat ik het onderwater niet kan ruiken. We stijgen iets waar het zicht weer verbetert. Waar komt toch al dat stof vandaan joh? Eenmaal om de uitloper ligt er een prachtige snoek en vlakbij in een bos takken hangt wc papier? Oh nee het zijn baarseieren!

Jorn is druk bezig met het maken van opnames en ik kijk rustig om mij heen. Een grote drijvende takkenbos hangt boven ons en het blijkt een watervogelnest te zijn. Er zit dus meer van het nest onderwater dan bovenwater zoals een ijsberg zeg maar. Nadat we omkeren en Jorn de snoek nog maar eens van dichterbij bekijkt, zie ik een karper wegschieten. De dikke stofwolk is er nog steeds en hier wordt toch niks geloosd ofzo? Een baars trekt Jorn’s aandacht, omdat het druk heen en weer zwemt en omdat er andere baarzen omheen zitten. Ik check even mijn manometer, want die loopt wel aardig terug. Evengoed nog meer dan genoeg om naar de overkant te komen. Nu schiet er een schoolkarpers aan mij voorbij terwijl Jorn nog steeds de baars volgt. Oh wacht eens even…zouden die karpers die stofwolken hebben veroorzaakt door paaigedrag en het omwroeten van de bodem op zoek naar voedsel?
Op een gegeven moment wordt het toch echt tijd om de duik af te gaan ronden, want eigenlijk moet ik nodig plassen.
We steken recht over waarbij we boven de 5 meter blijven. Het zicht is hier midden op de plas nou ook niet geweldig en naast een hoop zweefvuil, hangen er nu ook flinterdunne snotjes en die heb ik vaker gezien. We komen aan de Zuidkant van het Paviljoen uit en ik neem gelijk nog even de temperaturen op tussen de 6 meter en het oppervlak en een watermonster van 5 mtr diepte.
Eenmaal een stuk ondieper zijn er weer darmwieren te zien, terwijl die al veel eerder te zien waren aan het Zuidstrand en in de hoek van Papa’s Beach House. Over de bodem zijn bizar veel doorzichtige aasgarnalen te zien. Niet de roodbuikjes die je in donkere holtes ziet of in wolken voorkomen.

Diepte in meterTemperatuur in Celsius
014,5
114,5
214,5
314,5
413,0
510,5
610,0
99,0
128,0
188,0
temperatuur profiel

Andere metingen.
Eenmaal aan de kant pak ik nog even de Secchischijf erbij en het planktonnet plus twee monsterpotjes.
Het verticale zicht is sinds vorige week teruggelopen van 13 meter naar 8,30 meter!
De verschillen in de chemische waarden zijn duidelijker aan het worden en dan zie je dat de waterkolom minder goed gemengd wordt.
Als het goed is wordt het beluchting per 1 mei gestart. Dan zal de menging weer op gang komen en de waarden zouden dan weer gelijk worden getrokken.

Diepte in mtrFosfaat Mg/LEC / Ms/cmPH
00,650,9558,21
50,660,9498,19
190,910,9627,76
Chemische waarden.

Plankton verandering.
Ook in het plankton zijn veranderingen te zien! En dat vertaald zich voornamelijk in groenalgen. Voor de duiker minder goed nieuws, maar ik wordt er erg blij van, want dat is voedsel voor onder andere watervlooien, en dat wordt later weer het voer voor net uit het ei gekropen visjes.
Er zitten nog steeds heel veel watervlooien en roeipootkreeftjes in het water.