2013-08-11 hbos jagende palingen.

 • Weer    : Licht bewolkt  /  W Wind 4 bft / Regen = 0 mm /  1015 hpa.       
 • Duikers : John, Dean, Bert, Axel
 • Doel     : Zichtmeting / Plaatsen beugel 9 meter / Op 19 meter kijken.
 • Duur    : 100 minuten.
 • Lucht temp  : 19,0 Celsius
 • Water temp : 6,5 Celsius minimum.
 • Vis       : > 5 Grote baarzen, Scholen jonge vis onder Paviljoen, > 5 (jagende) palingen verticaal hangend, Heel veel jonge poelslakjes. Posthoorn slakken. Mega veel watervlooien onder de 8 meter. Aanslag van klokdiertjes op waterplanten in de bovenste 3 meter.
 • Planten : Fonteinkruid, darmwier hier en daar een restje. Waterpest groeit als kool met uitschieters van 120 cm hoog. Kranswier in NW hoek en een ander soort kranswier bij instap!!!!
 • Thermocline op 4 mtr, 6 meter
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  2,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  2,0 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =  5,5 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.

  ·  Dutchi op 9 mtr =  6,0 meter.
  ·  Secchi op 9 mtr =  6,5 meter.

  ·  Secchi verticaal =  – meter.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen: Eerste duikdoel is het vastmaken van de houten beugel op 9 meter diepte. John heeft de sleutels mee en Dean poseert in een National Geograpic frame. 
  Het plaatsen gaat eigenlijk heel snel en ik kan ook nu direct mijn zichtmetingen op 9 meter uitvoeren. Het is even de vraag hoe het hout zich houdt. Het metalen frame roest al behoorlijk namelijk. Het is gewoon even proberen. Na het plaatsen haakt John af omdat zijn zoon op de kant zit te wachten en hij heeft te weinig gas om rond te struinen op 19 meter. Bert gaat wel mee en zo zakken we af de koude in. Vanaf circa 9 meter wemeld het van de watervlooien. Wel zo veel dat soms het zicht er slecht van wordt, maar als je je lamp voor je schijnt dan zie je ze schokkerig bewegen. We doen nog twee GPS punten. In de put valt het zicht eigenlijk wat tegen aangezien er een lichte mist hangt. Er liggen op 1 plek verschimmelde boulies en dus midden in de plas. Hier en daar liggen ook een handje vol dode jonge visjes. 
  Er valt verder niet zo veel te zien en dus gaan we richting de 300 graden. Op 15 meter trekt het zicht wat open en ik schiet wat film. Uiteindelijk komen we bij het noord-zuid ankerlijn van het het ZW ponton. We stijgen naar de kapotte bruisplaat en kijken wat rond. Daarna zwemmen we verder richting de kant. Op een plek is de concentratie watervlooien zo erg dat ik bijna Bert en Dean niet meer kan zien die nu voor mij zwemmen. Ik haal ze in en zoeken de warmte op. Een dikke paling wacht ons op. De jonge vis zit echt in de warme lagen en ten opzichte van vorig  jaar krijg ik het idee dat de jonge vis veel langer in stand blijft. We zwemmen langs de hoge waterpest, waar soms de zebramossels de planten over bevolken. Deze zebramosselen hebben witte vlekjes. Dan komt het mooiste. Onder het paviljoen hangen palingen verticaal en jagen op jonge baarzen. Dat is goed te zien in de video die ik geschoten heb.

  Ook komen we bij de instap nog een ander soort kranswier tegen die begroeid is met klokdiertjes.

  Posthoornslak
  Natgeo Dean.


  Alle witte aanslag zijn klokdier kolonies. Ook hier heb ik onder de microscoop een filmpje van gemaakt. 


 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.