Op naar Muisbroek, want Vanessa en Richie van het Project Baseline hoofdkantoor zijn in Belgie aangekomen. Er mag met enige bescheidenheid gezegd worden dat Project Baseline Belgie en Nederland voorlopers zijn op het gebied van monitoren.
Hierbij krijgen ze de gelegenheid om onder andere de Put van Ekeren te beduiken en te zien hoe ze daar de plas monitoren. Om die redenen worden de SETL platen gelicht. Er wordt een mooie banner opgehangen van GUE, maar dan verschijnt er nog een prachtige Project Baseline banner die Vanessa heeft meegenomen.
Ben geeft een briefing en deelt de teams in. Dean en ik krijgen Erik erbij.
Er wordt alleen gevraagd of we een foto van hun nieuwe meetpunt willen maken.
We zwemmen naar de groene boei en maak daar foto’s van de hangende SETL platen.
Afgedaald naar 6 meter waar we pal noord de meetpaal al kunnen zien.
Er staat een bord bij hoe je moet fotograferen en dus zet ik de camera op de paal en maak de foto van de grote metalen plaat met een piranha er in gefreesd.
Als dat gedaan is zakken we langs de ketting en steile wand af naar 15 meter. De wand is heel bijzonder omdat er een prachtige laag (30 a 40 cm dik) oude schelpen in zitten. Op de bodem bij de ankerketting zitten een aantal kreeften bij elkaar. We volgen de rand en verder in de diepte is het mistig en donker. Boven ons torent de wand boven ons uit. We komen meerdere actieve / lege en dode kreeften tegen, maar Erik wijst me op een parend stelletje en begin te filmen. Een bijzonder schouwspelletje waarbij het mannetje de vrouw in de houtgreep heeft. Terwijl zij op de rug ligt sjouwt hij haar een beetje ongemakkelijk rond als ze toch letterlijk in de spotlight staan. We laten ze maar verder met rust. Er is geen vis te bekennen. Afgezien van allerlei plantresten die nog hier en daar groen zijn zitten er vooral waterpissebedden, maar achteraf gezien op de foto’s zit er meer tussen, iets met een gestreept langwerpig lijf met een grote staart. In de waterkolom vallen me ook de kleine snotjes / sliertjes op en wat watervlooien. Dan denk ik een dunne vislijn te zien, maar zodra ik het aanraak breekt het al. Het lijken wel spinnewebdraden en ik kom ze daarna wat vaker tegen.
Op wand lijkt een dikke laag roestbruine laag los te komen waarachter een grijze zandlaag zit.
Dat is op zo’n meter of 15.
We stijgen naar 6 meter en gaan dan is die plantenpracht in combinatie met het zonlicht to wel heel gaaf. kolonies met klokdiertjes, maar ook op kranswieren zitten klokdiertjes zoals wij die in hbos hadden begin augustus 2013 op het fonteinkruid.
Ook hier vind je hetzelfde kranswier als bij ons Nitellopsis , echter bij ons was dat heel snel verdwenen en bij 9 graden groeit het hier nog steeds.
Dat is wel mooi om te zien hoe Muisbroek verschilt met de Haarlemmermeerse bosplas.
Op wat waterpest en fonteinkruid na is alles bij ons weg. De magische 15-17 graden grens geldt in Muisbroek niet, want bij 9 graden zijn er wel minder planten, maar het is altijd nog veel uitbundiger dan bij ons. Het zonlicht met de planten levert mooie plaatjes op.
De SETL platen zijn echter in Muisbroek weer een stuk minder uitbundig. Ook hier vinden we Hydroidpoliepen, Driehoeksmosselen, en ook die vreemde harde bruingele strengetjes.
Hele kleine plekjes met sponzen en kleine bolletjes wat lijken op klokdiertjes. Ook hier zitten wat lichtgroene algen zoals bij ons , maar ook een plukje donkergroene alg.
Nou ben ik toch ook benieuwd of wij klokdiertjes kunnen vinden in hbos.
Na de duik praten we nog gezellig na, echter moeten we er ook weer op tijd vandoor.
Op 3 december is er een Meet & Greet bij Duikcentrum de Aalscholver in Tilburg.
Op 4 december komt Project Baseliner’s Vanessa en Richie naar het Haarlemmermeerse bos toe om te zien hoe wij het allemaal opgezet hebben.
In de middag gaan we naar Spiegelpolder plas waar Project Baseline daar een rondleiding doet die avond is er om 19:30 uur bij Scuba Academie een Meet & Greet.
Op 5 december gaan ze Zandeiland 4 bezoeken en wordt er daar een rondleiding verzorgt door Project Baseline.
Kortom een volle agenda in het teken van Project Baseline.