2014-11-30 Oud hout en dip

Weer     : Mistig NO Wind 4 bft.
Duikers : John,  Axel
Doel     : Metingen en rondkijken
Duur    :  48 minuten.
Lucht temp  : 3,0 Celsius
Water temp :  9 Celsius minimum.
Fauna    : Grote baars snoek gespot door team Ted
Flora : Waterpest. individuele plantjes gekroesd fonteinkruid, 
Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) 

Thermocline: Geen
Vislood: 0 gram.

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   5,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  7,0 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   5,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   4,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  6,0 meter.
·  Secchi verticaal =  7,5 meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Het is koud en de mistflarden vliegen over het wateroppervlak. Ted moet trainen voor zijn trainerschap en dus gaan Hans, Herman met hem mee. Walther twijfelt of hij met John en mij meegaat voor de metingen of met team Ted. Ik spoor hem aan met team Ted mee te gaan om te kijken hoe de skills gaan. Walther is snel overtuigd en gaat hun mee. Als Ted nog aan de kant uitleg geeft, gaan John en ik al het water in. Het is weer kouder geworden en mijn computer geeft 10 graden aan. Op de SETL platen gaan de veranderingen wat trager dan twee weken eerder.
Zie tabblad Stations en SETL actief.
Mosseltje linksboven op H126 is niet gegroeid.
Spons naast de rechter tie-rap is mooier van structuur geworden.
Brakwaterpoliep is evengoed wel ca 19 mm gegroeid.
De geoorde poelslak is ook weer verplaatst naar beneden en er zit op de baksteen rechts een geoorde poelslak. 

SETL H126 10c

Er hangt veel neergeslagen sediment op de platen en als ik de platen omdraai, komt er een grijsbruine sneeuw los.
John doet de metingen en ik maak de foto’s van MeetPunten 1 t/m 3.
We zijn lekker snel klaar en gaan de diepte in. Er zit in de waterkolom redelijk veel zweefvuil, maar ik kan niet zien wat het nu is. Eenmaal op een meter of twaalf zie ik een blok turf met hout erin. Dit moet wel heel erg oud wortelhout zijn. 

Wortelhout in turf.

 
De vlokreeften en aasgarnaaltjes zijn lekker actief en de waterplanten worden zo langzamerhand steeds minder / korter. De plas gaat langzamerhand steeds meer in rust. 
Aangezien mijn kompasband stuk was kon ik mijn kompas niet meenemen. Ik kan gelukkig volledig vertrouwen op John en in de tussentijd probeer ik mij te orienteren op de aanwezige blokken klei, maar ik kan er geen soep van koken. Zo verrassend is de bosplas (of mijn geheugen is gewoon slecht) omdat het vanuit elke hoek anders lijkt. Dan zie ik wel een heel karakteristiek blokje en ik weet weer waar ik zit. Op de terugweg komen we team Ted tegen, maar John en ik vinden het wel mooi geweest, want zometeen wil ik ook graag even een verticale zichtmeting doen en als Ted terug is, een koudwater dipje doen. Er komen echter twee mensen in zwembroek aangelopen en gaan in alle rust zwemmen. Pas na een minuut of 20 komen ze weer het water uit. Harry doet zijn metingen met oppervlakte water en meet een oppervlakte temperatuur van 9,3 graden.
Team Ted komt terug en we maken ons heel zachtjes aan klaar voor de dip. Nou zullen we dan maar Ted?  Ja, zwembroek aan en hop naar de waterkant. Allemachtig 9 graden voelt wel even kouder dan ik aanvankelijk dacht. Hoe is het mogelijk dat die twee zwemmers zo lang in het water liggen joh? Nou ja het voelt lekker als we het water weer uitkomen.

Het was wederom een heerlijke duik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.