2018-09-15 Snorkelmeting

Weer     : Zonnig, Wind W 3bft 
Snorkel : Axel
Doel     :  Metingen + foto’s SETL
Locatie : Paviljoen 
Duur    :  30 min
Lucht temp  : 18 Celsius
Water opp temp : 18,0 Celsius
Water min temp :  4 Celsius 
Chemische waarden : Onderwaterfauna.nl week 37
Fauna    : 3 karpers en jonge baarzen tussen de 4-6 meter diepte
Flora :  Niet gezien. Grote dichtheid zwevende Microcystis
Spronglaag: Tussen 7-8 meter van 16 naar 11 graden
                     Tussen 10-11 meter van 7 naar 5 graden
Vislood: 0

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =  -,- meter.  
·  Secchi op 3 mtr =  –,- meter.  
·  Dutchi op 6 mtr =   –,- meter.  

·  Secchi op 6 mtr =  –,- meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   -,- meter. 
·  Secchi op 9 mtr =  -,- meter.  
·  Secchi verticaal =  6,10 meter (met duikmasker) 
–  Secchi verticaal =  5,80 meter (Normale Secchi meting)  

Forel-Ule waterkleu
Omstandigheden  = zonnig
Tijdstip meting = 14:30 uur
Schaal strip = 13-14 . Op 02-09-18 was het 16.

Waterpeil 
14,0 cm onder de rand.
1 cm gezakt sinds  02-09-2018 

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Parkeerproblemen.

Morgen ga ik duiken in de Oudekerkerplas, en toch wil ik graag weten wat de omstandigheden zijn in de Bosplas. Dus doe ik dat dan even met de snorkel vanaf het oppervlak. Tevens is er een Horse Event die de parkeerplaats bij Morgau (voorheen Vork & Mes) nagenoeg onbereikbaar maakt. Er staan lange rijen auto’s te wachten om Euro 10, – af te tikken om te parkeren. Ik heb al geen eens zin om te wachten en ik rij naar Claus. Dan moeten we maar even een stukje lopen met mijn droogpak, snorkel, vinnen en meetapparatuur in een tas. Soloduiken is te link en is me trouwens ook veel te ver lopen (bijna 900 meter), met een zware set op mijn rug.

Soep met stukjes
Eenmaal bij de waterkant zie ik weer een soepje en op de grens met water en lucht ligt er een helgroene drap, wat azuurblauw op is gedroogd.

Dit is plaatselijk

Tja en dan is de concentratie bij de strandjes een stuk minder gelukkig, want daar spelen honden. Bij het Paviljoen is het echter een lekker soepje.
Vorig jaar was het op deze datum nog even een tikkie erger.
http://baselinehaarlemmermeer.blogspot.com/2017/09/2017-09-17-oersoep.html

Ik pak mijn camera, Secchi schijf en diepte-tempcam constructie mee het water in.
Het principe daarvan is dodelijk simpel. Camera (SJcam) aanzetten en langzaam middels een spooltje laten zakken. De huistuin alcoholthermometer reageert snel op temperatuurverandering en de oude analoge dieptemeter toont de betreffende diepte.
Dat filmen we tot op de bodem op 14 meter diepte. Later kan ik terugzien middels het filmpje hoe het temperatuur verloop is gegaan. 

Diepte-tempcam constructie

Verstand op nul en geen water binnenkrijgen met het snorkeltje die ik ook eerst in de mond stop en niet eerst even lekker in het water laat bungelen. 
Terwijl ik naar de SETL platen zwem zie ik gelijk rustig een mooie karper onder mij door zwemmen. Even later zie ik er nog eentje. Het overgrote deel van de korte tocht is zoals het onderstaande fotootje weergeeft.


Secchi verticaal doorzicht meten
Eerst doe ik met de Secchi schijf een verticale zichtmeting die uitkomt tussen de 5,8 en 6,10 meter. Ik kijk namelijk met masker bovenwater en onderwater. Het mag logisch zijn dat je met het masker onderwater net ietsje meer zicht meet. 
Als ik de zwartwitte schijf niet meer zie dan lees ik op het meetlint de waarde precies op het wateroppervlak. 

Dan meet ik altijd op de zelfde plek de waterstand onder het paviljoen. Ik meet de afstand tussen het beton en het wateroppervlak. Hoeveel dat is in NAP weet ik niet, maar dat moet ik nog een keer uitzoeken. Die NAP balk staat echter helemaal aan de andere kant van de plas. 

SETL

Dan maak ik foto’s van de SETL platen en zie daarop ook de groene vlokjes erop vastgehecht. Nu is het zo dat ook Microcystis een verticale migratie heeft van diepte naar oppervlak en weer terug in een soort dag-nacht ritme, waarbij gedurende de dag de koloniën dalen en ’s nachts weer stijgen. Koolhydraten schijnen het het drijfvermogen te bepalen. Nou ja dat las ik in een aantal stukken over dit fenomeen.
Waarschijnlijk komen ze tijdens de stijging tegen de onderkant van de SETL plaat en hechten zich daar dan op, want ze zitten zeker niet los. Plaat H135 (sinds 18-03-18 opgehangen) geeft daarvan het mooiste beeld.
Op de plaat zitten tevens: Cordylophoa (hydroïd poliepen), Dreissena’s (Zoetwater mosselen) , resten van visluiseieren, 3 x Blaashoren (slakje), Hydra’s, Gemmulae (Overwinteringsbolletjes van zoetwatersponzen)  


De andere platen ondergaan ook veranderingen. 
Zo zien we SETL H106 die op 12-07-18 vol zat met Hydroïd poliepen. Op 21-08-18 waren die weg en nu (15-09-18)  zitten ze er weer op.
Of dat verdwijnen van de poliepen te maken heeft met de waterstofperoxide behandeling van 16 augustus is niet 1:1 te verklaren, omdat er een maand tussen zat. Het kan ook de slechte waterkwaliteit zijn geweest vóór de peroxide behandeling die de poliepen hebben doen afsterven alsmede de vele grote mosselen. 

Diepte profiel maken

Het maken van dit profiel is eenvoudig te doen en ook erg leuk, omdat je soms ook leuke verrassingen voor de camera krijgt. Ook kun je precies de spronglagen zien en ook waar de grens ligt van de vlokjes die in de waterkolom zitten. In dit geval komen die niet dieper dan 7 meter ofwel ze blijven boven de spronglaag die van 16 naar 11 graden Celsius zakt. 
Koud water heeft een hogere dichtheid, waar de vlokjes misschien op blijven drijven. Als de verticale migratie afhangt van het drijgvermogen van een kolonie, dan zou dat een plausibele verklaring kunnen zijn, dat ze niet zwaar genoeg zijn om dieper te zinken,
Maar ja ik ben geen wetenschapper.

.
Nadat ik mijn metingen heb gedaan wordt het weer tijd om naar huis te gaan. Er is een visser met een belly bootje die op roofvis aan het vissen is, waarmee ik een babbeltje maak.
Altijd noem ik nog even verloren vistuig. De duik in de Oudekerkerplas maakt dat maar weer al te duidelijk. Zie het blog van 2018-09-16.
Ook neem ik nog even een monstertje van de groene drap om het thuis onder de microscoop te bekijken. Of het nu 100% Microcystis is weet ik nog steeds niet zeker, maar het lijkt er wel erg op.

Microcystis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.