2018-09-09 Zevenhuizerplas

Weer     : Zonnig, Wind NO 2 bft / 
Duikers : Robin, Nicola, Axel
Doel     :  Eens wat anders
Locatie : Boothelling Zevenhuizerplas
Duur    :  90 min
Lucht temp  : 15 Celsius
Water opp temp : 19,0 Celsius
Water min temp :  9 Celsius 
Chemische waarden : NVT
Fauna    : Jonge snoek, jonge blankvoorns en baarzen, oranje (dode) rivierkreeften, wolkjes met aasgarnalen.
Flora :  Aarvederkruid, minstens 2 soorten kranswieren, waterpest, doorgroeid fonteinkruid,  tenger fonteinkruid, waterranonkel, smalle waterweegbree. Hoornblad, 

Link naar fotos

Tijd voor wat anders.
Na vele maanden in de bosplas te hebben gedoken werd het tijd voor wat anders, omdat de omstandigheden in de bosplas niet echt aanlokkelijk zijn op dit moment. Ook wil ik nu wel eens kijken wat er allemaal nog meer zit in ander zoet water qua vis en planten.

Ik check op de duikersgids.nl voor stekken met beter zicht en verhip, deze plas springt in het oog. 
Robin en Nicola hebben er ook wel oren naar en Robin regelt een gesloten aanhanger, waar we al ons duikspul in kunnen doen en wijzelf in één auto passen. Tja wij duikers nemen nogal wat spul mee.

Na een klein uurtje rijden kijken we over een enorme grote plas met aan de overkant flatgebouwen die gewoon klein lijken. Dat ligt circa 1,7 km verderop.Wauw dit is even andere koek dan dat pietepeuterige vijvertje waarbij je na 700 meter al aan de overkant bent. Begrijp me niet verkeerd, want ik ben nog steeds erg dol op de Bosplas.

Nicola vind het niks…oh nee hij wil zakken.

Het water ziet er op het eerste zicht veelbelovend uit, maar daar trap ik niet zomaar meer in.
Eerst zien en dan geloven. Ik maak het vaak mee dat het water van bovenaf helder lijkt en als je eenmaal onder water bent, het zicht tegenvalt.
Tja en als je dan je hoofd onder water steekt, dan zie je pas het verschil met thuis. Het is hier prachtig!

De oeverzone is bij de boothelling in de buurt qua oppervlak veel groter. Tientallen meters uit de kant blijft het 2-3 meter diep en met een wat zanderige bodem wat ideaal is voor waterplanten. Dan zie je ook dat dit een kraamkamer is voor vis. We zien veel jonge snoek, baars en voorns.
Ter illustratie heeft de Bosplas slechts enkele plekken met een goed begroeide oeverzone die qua oppervlak beperkt is. Dat zijn voornamelijk de plekken waar de zon het langst op kan schijnen.

Robin over het aarvederkruid

Ik wordt lyrish als ik het zonlicht door een oeverbeplanting in het water zie schijnen.
Je duikt op dit moment gewoon in een groot aquarium en hoe gaaf is dat? Ik heb geen idee of dat altijd zo is, want het zicht in Nederland kan in plassen en meren wisselen. 

Gewoon prachtig

Robin bij jonge snoek

We zweven langzaam om het eilandje heen en dan zien we een mooie drop off. Jeetje dat is tenminste eentje waar je U tegen zegt. Op een blok klei op 5 meter diepte groeit echter een kranswier (mogelijk Nitellopsis) in een grote weelderige bos. Het blok is echter keihard, dus het is wel wonderlijk dat het zich erop heeft gehecht. 

Op 5 meter diepte 

Nitellopsis?Als we eenmaal de 9 meter diepte passeren krijgen we een klap in ons gezicht.
Temperatuur zakt van 18 naar 9 graden Celsius. De bodem gaat echter nog héél veel dieper en aangezien ik niet mijn dikke onderpak aan heb en Nicola ook niet zo op de kou is gesteld stijgen we toch liever even naar wat warmere regionen.

We zien meerkoetjes van onderen nieuwsgierig op onze bellen afzwemmen om vervolgens weer weg te schieten. Na 1,5 uur wordt het tijd om eens boven water te kijken. 
We hebben volop genoten.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.