2018-09-16 Ouderkerkerplas, vislijnen

Weer     : Bewolkt, Wind Z 3 bft 
Duikers : Nicola, Koos, Axel
Doel     :  Nog een keertje wat anders
Locatie : Noordoost zijde
Duur    :  94 min
Lucht temp  : 18 Celsius
Water opp temp : 18,0 Celsius
Water min temp :  16 Celsius 
Chemische waarden : NVT
Fauna    : Snoek, enkele schichtige brasems, Rode Amerikaanse rivierkreeft (versuft)
Door vislijn verstrikte meerkoet, Cordylophora, Dreissena polymorpha
Flora :  Doorgroeid fonteinkruid,  tenger fonteinkruid, Waterpest, Aarvederkruid.

Link naar fotos

Tijd voor wat anders nummer 2

Op 15 september was ik nog even wezen snorkelen in de Bosplas en dat viel al wat tegen. Vandaag was het daarom ook een uitgelezen kans om een andere plas op te zoeken en waarom niet eentje vlakbij.

Ook weer via duikersgids.nl zie ik dat het zicht van 3 meter acceptabel is en dus gaan we daar ook maar eens een kijkje nemen.

Navigatie vertrouwen of niet?
Aangezien ik niet meer om mijn navigatie app kon vertrouwen, omdat ie mij doodlopende straten in dirigeerde, dacht ik dat Google maps mij dan verder wel op weg kon helpen. Nou inderdaad het helpt je op weg tot je een ons weegt. Als je een speld, op een Unnamed road plaatst, wil het je laten stoppen midden op de een snelwegafslag op 300 meter van de aangewezen locatie. Op zich is dat wel logisch, echter 
laat de satelliet weergave duidelijk een weg zien, maar op de getekende kaart, bestaat die weg helemaal nog niet. Dat kun je in Google maps via Feedback laten weten wat er mist en zodoende komt de Groeneveldweg er hoop ik snel op.
Na een aantal malen de Heer streng aangesproken te hebben, kom ik uiteindelijk op de bestemming waar Koos en Nicola al een tijdje staan te wachten.
Op de plas varen kleine zeilbootjes en we spreken af een boeitje te schieten als we de weg kwijt zouden raken, want naar zeggen moet hier een hoop betonijzer liggen wat je kompas in de war kan schoppen. Gelukkig werkt google maps hier ook niet.

Een functioneel bord is de waarschuwing voor diep water en dat is geen overbodige luxe voor de zwemmer.We stappen het water in en we zitten direct in een groot en hoog waterpestveld. Toch wel gaaf om te zien. De Ouderkerkerplas heeft niet altijd even goed zicht, dus als er 3 meter geschat wordt, dan moet het goed genoeg zijn. We komen een mooie snoek tegen en onder de 5 meter houd de beplanting op. Daarna wordt het een wat saaie bodem met heel veel kleine kuiltjes en houtige plantenresten op de bodem. 
Het water is wat geelbruin als je omhoog kijkt, maar groenig als je voor je kijkt.
We zoeken de ondiepte weer op.

Diepgeworteld fonteinkruid,

Nee dat is geen soort hoor, maar op 8,1 meter diepte kom ik een fonteinkruid tegen wat geworteld is in de bodem en dat is diep. Dat wil zeggen dat er dus genoeg daglicht tot die diepte doordringt om dit plantje te laten groeien. Het is echter een enkel plantje, maar het geeft wel een beeld van het lange termijn doorzicht. Even wat ondieper op 6,5 meter kom ik nog een gewortelde aarvederkruid tegen, wat ook een enkel plantje is en geen groepje planten.

Op 8,1 meter diepte
Aarvederkruid op 6,5 meter

Mosselen
Naar mate we meer naar links ten opzichte van de instap gaan, zien we grote formaties puin en betonijzer opdoemen. Het is een spectaculaire aanblik. Ze zijn begroeid met mosselen en hydroïd poliepen.

De bodem ligt bezaaid met lege zoetwatermossel schalen en ik pak er een paar op. Het zijn allemaal Zebramossels en een Quagga zie ik zo 1-2-3 niet.
Ook hier leven jonge mosselen wel en de ouderen en grotere exemplaren zijn leeg.
Dat is een beetje dezelfde situatie als de Bosplas. Ouderkerkerplas is een vogelrijke plas dus het zou kunnen dat watervogels zich massaal tegoed doen aan zoetwatermosselen.

Ghost Fishing
Dat wordt echter pijnlijk duidelijk als ik na al flink wat meters vislijn te hebben verwijderd een verstrikte dode meerkoet vindt. De vislijn is al licht begroeid en vist gewoon door met soms een onfortuinlijke voorbijganger.
De ogen staan nog helder in de kop en een vislijn zit om de tong van het arme beest geslagen.

Verstrikt in een vislijn

Vislijn zit om tong gedraaid

Dit beeld heb ik inmiddels al een 13 keer moeten aanschouwen, waarbij duikende vogels met de snavel oude vislijn oppakken en met de tong er in verstrikt raken. 
Dit jaar in de Bosplas nog een aalscholver die met de vleugels in een vislijn verstrikt was geraakt en verdronken.

Het punt is dat vissers dit niet altijd weten en niet kunnen zien.
Wat zou het mooi zijn als visstekken in een gids, gelijkende duikersgids, informatie geeft over de bodemgesteldheid en aanwezige obstakels. 

Nicola bij betonijzer


Deze stek is op deze specifieke plek niet of minder geschikt voor karper- en roofvissers, omdat ie met lange lijnen werken die erg gemakkelijk aan deze obstakels kunnen blijven hangen. Met een dobber of pen is die kans kleiner, maar ja dat is misschien hetzelfde als je tegen een formule 1 coureur zegt, dat ie met een brommobiel moet gaan racen.

Zo hebben Robin en ik een keer op speciaal verzoek van vissers gezocht in Zijkanaal B te Spaarnwoude naar een obstakel waar sportvissers telkens lijnen op verspeelde. Het zicht was toen nul en ik kon op 5 cm afstand recht in mijn duiklamp kijken. Robin vond redelijk snel een grote boomtak die met vislijn was omwikkeld. Dat probleem was dus snel op te lossen, maar een oeverzone vol betonijzer is een ander verhaal.

Oude vislijnen opruimen.
Met het idee van verdrinkende watervogels, ruim ik vislijn altijd op als ik het zie en vaak moet je echt goed kijken. Als je eenmaal weet hoe verborgen het is, zie je het ineens veel meer.

Let op :
– Jullie veiligheid.
– Dat je je trim 100% onder controle hebt in alle omstandigheden.
– Je omgeving, duiktijd, diepte en je buddy.

Hoe onderscheid je een actieve vislijn van een verloren exemplaar?
Ten eerste check je vóór je duikt natuurlijk even of er vissers aan de kant bezig zijn.

Een actieve lijn staat onder geringe spanning geheel of gedeeltelijk los van de bodem. Een nieuwe nylon lijn glimt en is meestal transparant, maar er zijn ook gekleurde nylon en gevlochten lijnen. Bij twijfel laat je het liggen. Het is niet slim om er een rukje aan te geven, want als de visser plots aanhaalt kan het haakje in je pak slaan.

Een oude vislijn is vaak dof, aangeslagen door zweefvuil of zelfs begroeid met sponzen of hydroïd poliepen. Deze lijnen staan vaak erg strak of liggen los op de bodem of zijn duidelijk vastgelopen aan een uitsteeksel.

Zorg dat je niet met de veel kracht aan een lijn trekt, want de kans is groot dat je het kapot trekt. De bonus is meestal een stuk lood of kunstaas. Oud vislijn wordt ook brozer en verliest de rek. Een stuk lood kan gerust een tiental centimeters wegzakken in de bodem. Graaf deze dan uit als de lijn in de bodem verdwijnt. Haakjes kun je lossnijden en die druk ik diep in de bodem aangezien dat toch wel snel wegroest.

Je kunt de lijn ergens omheen rollen en als ik geen houten klosje mee heb, gebruik ik mijn wetnotes of zelfs mijn duiklamp.


Leuke omgevingIk moet zeggen dat ik prettig verrast was door de hoeveelheid en soorten waterplanten.
We hebben genoten van deze duik!


Na de duik nog weer een kopje koffie en daarna weer voldaan naar huis.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.