2018-09-30 Ouderkerkerplas verschil in 2 weken

Weer     : Licht bewolkt, Wind W 3 bft 
Duikers : Nicola, Axel
Doel     :  Dual Go pro test
Locatie : Noordoost
Duur    :  59 min
Lucht temp  : 15 Celsius
Water opp temp : 15,0 Celsius
Water min temp :  15 Celsius 
Chemische waarden : NVT
Fauna    : 1 snoek, 3 paling en scholen met baars vooral op 10 meter diepte.
Flora :  Doorgroeid fonteinkruid,  tenger fonteinkruid, Waterpest, Aarvederkruid, Chara virgata?

Link naar fotos

Op 16 september was het mijn allereerste duikervaring in de Ouderkerkerplas. Koos was er jaren geleden ook een keer geweest en jaren geleden was het de intentie om te gaan, maar toen zag het water er zo slecht uit dat we toen maar ergens anders zijn gaan duiken.

We zouden vandaag naar de de Sloterplas gaan, maar toen we daar aankwamen zagen we wel héél veel van die helgroene vlokjes die half aan het drijven waren. Nicola’s vriendin berichtte al dat er een negatief zwemadvies was vanwege, jawel blauwalg. 
De Haarlemmermeerse bosplas ziet er aan de Noordzijde vele malen erger uit, maar daar geldt dan vreemd genoeg geen waarschuwing.
De verwachting was dan ook dat we niet veel zouden gaan zien onder water. Tevens waren er bij de instap een aantal sportvissers, dus dat was nu ook niet ideaal.

De Gaasperplas dan maar? Aangezien we ineens op de snelweg borden Ouderkerk zagen, namen we die afslag omdat we wisten dat het zicht wel redelijk moest zijn en dat is wel leuk als Nicola zijn Dual Gopro wil uitproberen, gemonteerd op een plexiglas plaat met twee tafelpoten als hendels. 
Deze Gopro’s hebben geen beeldstabilisatie, dus vandaar dat deze stabiele constructie.
De hele constructie heeft een licht positief drijf vermogen, dus dat is ideaal.

Dual Gopro

Nicola aan het filmen

Vreemd.
Net op het moment dat ik mijn sanitaire stop maak bij de rietkraag komt er een zwarte Merdedes aanrijden. Er stappen vijf Oost Europese mannen uit (Nou ja het klonk in ieder geval zo). Ze lopen naar de rietkraag, kijken even, knikken goedkeurend, stappen in en rijden weer weg. Dan rijst toch de onbedwingbare vraag wat ze daar nou moesten.
Zochten ze een leuke viststek, picknick plek of dumpplek voor een afrekening?  

Groene sneeuw.
Geloof het of niet maar twee weken geleden was het compleet vlokloos water bij de instap en nu zweven er vlokjes. Dat komt ook omdat de wind erop staat en het daar dan aan die oever verzameld. Verderop en dieper kom je het niet meer tegen. De grote injectiespuit die ik van Walther heb gekregen gaat elke duik mee. Het is handig om willekeurige monstertjes te verzamelen, zonder met potjes te hoeven rommelen. Uiteraard moet er voor het stevigere onderzoek wel aparte potjes gevuld worden, maar goed dit is voor de vuist weg monstertjes pakken.


(Sorry daar ga ik weer en als jullie het zat zijn dan lees je maar gauw verder, echter wat voor vlokjes zijn dat dan? Thuis gaat zo’n monstertje direct weer onder de microscoop
De kwastvormige bacterie is Aphanizomenon. Deze koloniën zijn met het blote oog zichtbaar als lichtgroene naaldjes in de waterkolom. De andere is een met een blote oog zichtbaar vlokje notabene met twee klokdiertjes erop. Geen idee of dat Microcystis of Worochinia is, maar ze zijn op deze locatie dominant .We duiken rechtsaf en de concentratie vlokjes neemt uiteindelijk af. 

Aphanizomenon.

Worochinia of Microcystis

Prachtige groene weides
Het is best lastig navigeren met al dat betonijzer in de buurt, maar wat is het hier mooi!
Velden met waterpest (1,70 hoog), aarvederkruid, en kranswieren. Er liggen ook grote flappen darmwier.

Chara virgata?
Darmwier

Ook van dat kranswier wordt ik weer blij, omdat het een teken is van een goede waterkwaliteit. 
Nadat we van deze groene weides genoten hebben, komen we ineens in een gebied met nul zicht. Daar komen we verrassend snel doorheen en voor ons doemt een grote opstapeling van puin en betonijzer op, maar het zicht is niet genoeg om het met mijn camera er helemaal op te krijgen. Ik hoop dat het Nicola wel lukt.
Het lijken wel opeengestapelde vierkante schoorstenen en sommige hellen flink over ook.

Nicola bij puinhoop.

Het is hier geweldig en hier is ook gelijk een behoorlijke afgrond die erg lonkt.
We dalen af en hier zwemmen heel veel jonge baarzen rond. Een groter exemplaar verschuilt zich tussen het puin.
Het water lijkt hier ook wel wat bruiner. Eenmaal op de bodem is het hier redelijk vlak en hier liggen ook dikke palingen. Ze zijn vrij goed te benaderen op eentje na die besluit er vandoor te schieten. Verderop komen we een cadeautje tegen, althans daar lijkt het wel een beetje op, maar het is natuurlijk gewoon een ankerblok van een boei.
Ergens boven ons zeilen optimistjes vrolijk in een groepje rond met een begeleidingsboot erbij.

Paling op 10 meter diepte.
Kadootje of ankerblok

De accu’s van de Gopro’s van Nicola waren helaas na 12 minuten al leeg, maar ik ben heel benieuwd wat voor beelden hij heeft kunnen opnemen. 

Geworteld of niet?
Tja op die eerste duik zag ik een compleet aarvederkruidplantje netjes met de voetjes in de bodem op 8 meter diepte, maar dit keer zie ik op 8 meter waterpest in de bodem steken. Als ik het eruit trek, blijkt het echter geen wortels te hebben en het lijkt wel een afgesneden stukje. Tja wordt dit dan als geworteld beschouwd of is dit stukje waterpest neergedaald en door het sediment ingesloten?
Het is namelijk best belangrijk om te weten of het geworteld is, omdat dat namelijk wat zegt over het gemiddelde zicht in een plas. Het zonlicht zou dan lang genoeg tot deze diepte doordringen om een plant te laten groeien.Een ander stukje waterpest had wel een wortel gevormd. Het lijkt er dus op dat de Ouderkerkerplas gemiddeld genomen best goed verticaal doorzicht zou moeten hebben.

Waterpest zonder wortels

Langzaam gaan we weer ondieper en komen weer wat bescheidener stukken puin tegen.
Omdat ik mijn masker op heb zonder gecorrigeerde glazen erin, kan ik dichtbij nu heel goed zien. Tussen het puin met mosselen krioelt het van de vlokreeftjes en op elk uitsteeksel groeien brakwaterpoliepen.
Hun kleine tentakels zijn gespreid om nietsvermoedende voorbijgangers te harpoeneren, verlammen en te verteren.

Cordylophora

Ik vind nog een kunstaas met lood, een staart van een kunstaas en een stukje haarkam.
Na een uurtje duiken komen we weer bij de instap. Het was een heerlijke duik en toch ook nog lekker dichtbij ook. Het zonnetje schijnt ook nog best lekker en dus genieten we dubbel.
Eenmaal thuis bij Nicola, krijg ik me toch een verrukkelijk stuk zelfgemaakte chocoladetaart aangeboden. Echt niet normaal zo ontzettend lekker als dat was en ik krijg nog een stuk mee ook voor mijn lieve wederhelft.

Nicola bedankt voor deze heerlijke duik en de Ouderkerkerplas voeg ik toe aan mijn lijstje mooie plassen, hoewel ik nog niet weet hoe het zich ontwikkeld in andere periodes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.