2019-03-10 Monument voor Habby

Weer     : Regen en nog eens regen , Wind NW, 4 bft
Duikers : Dick, Robin, Bart, Axel
Doel     :  Afzinken Cessna motorkap
Duur    :  69 min
Lucht temp  : 6 Celsius
Water opp temp : 6 Celsius
Water min temp :  6 Celsius
Fauna    : 1 baarsje
Microfauna: eenoogkreeftjes,
Microflora: Niet op gelet
Flora      : Niet op gelet.
Spronglaag: Geen.
Zicht: Slecht

Zie alle foto’s van deze duik.

De motorkap
Het was op 27 mei 2018 dat Koos en ik iets tegenkwamen wat al 29 jaar aan het oog onttrokken was geweest. Habby Wilts is door het vliegtuigongeluk op 17-06-1989 om het leven gekomen. Het verhaal kun je hier lezen.
Robin en ik hebben op 30 mei 2018 de motorkap geborgen, zodat de familie van Habby de kans kreeg om het te zien.
De bedoeling is dat we eind deze maand de familie de gelegenheid willen geven het monument met eigen ogen te laten zien door met de duikboot van NordicSub de plek te bezoeken waar het monument staat.
Er komt een mooie gedenkplaat bij.

Eerst moesten we een mooie plek vinden en Robin had een idee waar.
Dus hadden we al de plek bezocht om te kijken of het geschikt was.
Vandaag zijn we vier man sterk om de motorkap alvast te laten afzinken, want misschien moeten we nog wat aanpassingen doen.

Tja en na ongeveer 10 maanden gaat de kap weer terug het water in. Niet op dezelfde plek waar we het vonden, omdat het daar een kale vlakte is met een zeer zachte bodem. Het zou dan kunnen omvallen of weer wegzakken. We plaatsen het ergens anders, zodat we het ook een beetje netjes houden, want een gedenkplaat kan weer snel aangroeien.
We duiken via het Paviljoen weer onder en bezoeken eerst de plek weer voordat we de kap ophalen. Ik zie een perfect plekje, waar het om een kleiblok rechtop gezet kan worden.
Daarna zwemmen we achter Robin aan die echt een talent heeft voor het onder water de weg zoeken. We halen de kap op en slepen het naar de plek, waar we tijdelijk een boei hadden liggen. Langzaam laten we de kap zinken.

Met een geringe hoeveelheid stof lukt het om de kap op de locatie te krijgen. Robin had alleen nog een iets andere plek voor ogen. Op de plek waar ie nu staat kan de sub mooi kijken zonder dat ie dicht bij de bodem hoeft te komen.
Dat neemt niet weg dat het de moeite waard is om nog een keer te kijken of die plek die Robin voor ogen had toch niet net even beter is, want het moet echt perfect liggen.

Dick, Bart en Robin weer bedankt voor deze uitdagende duik. Hieronder alvast een kort filmpje.