2019-06-09 jonge vissen

Weer     : Zonnig , Wind ZZW, 3 bft
Duikers : Robin, Bart,
Snorkel: Axel
Doel     :  Watermonsters nemen op 5 en 14 mtr, Metingen vanaf oppervlakte, plankton verzamelen.
Duur    :  > 60 min
Lucht temp  : 20 Celsius
Water opp temp : 18,8 Celsius
Water min temp :  8,7 Celsius
Fauna    : > 10 karpers, Grote baarzen, Scholen jonge vis onder Paviljoen en langs oever, Paling.
Microfauna: massa’s eenoogkreeftjes en watervlooien, Naupliuslarfjes. Ook veel lege schalen van watervlooien, Overblijfselen van raderdiertjes.
Microflora: Eencellige algen in omhulsel, Enkele Ceratium hirundella, Enkele Staurastrum. Sterharen, Iets wat lijkt op schimmeldraden
Flora      : Fonteinkruiden
Spronglaag: ??
Zicht: Goed.

Vislood: 13 gram (Twee Shads)

 • Zichtmetingen
 • Dutchi op 3 mtr = -,0 meter.
 • Secchi op 3 mtr = -,0 meter.
 • Dutchi op 6 mtr = -,0 meter.
 • Secchi op 6 mtr = -,0 meter.
 • Dutchi op 9 mtr = -,0 meter.
 • Secchi op 9 mtr = -,0 meter.
 • Verticaal zicht = 8,5 – 9,6 meter.

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting       = 10:15
Schaal strip              = 15

Waterpeil
19 cm onder de rand = -5,55 mtr NAP
1 cm gedaald sinds 19-05-2019.
Het heeft echter bijzonder veel geregend vanaf 26 mei.

Zie alle foto’s van deze duik.

Grote goudvis.
Robin en Bart hebben er zin in omdat ze al een tijdje niet gedoken hebben en ik zal nog even niet duiken ivm een zware verkoudheid. Ik heb alleen twee watermonsters van ze nodig van 5 en 14 meter diepte. Als Robin en Bart te water gaan lig ik al met mijn knal oranje pak in het water om foto’s te gaan maken van de SETL platen en om een verticale zichtmeting te doen. Terwijl ik daar lekker lig te dobberen komt er eerst één karper mij eens goed bekijken. Twee tellen later zitten er meer dan 10 karpers om mij heen, waarvan sommige een spiegelkarper zijn met slechts één rij grotere schubben over de rug. Met en snorkel maak je geen geluid en kennelijk vinden ze een mij als goudkarper wel interessant. Er is één karper die meerdere keren mij goed komt inspecteren en de rest blijft op gepaste afstand. Met het zonlicht is dit een fantastisch schouwspel.

Robin en Bart zakken onderwater en ik kan ze vanaf het oppervlak gewoon volgen, omdat het verticale zicht 9,6 meter is en het water is prachtig groen. Bij de paal nemen ze watermonsters. dan begin ik de foto’s van de SETLplaten te maken en ja hoor, er zitten op de nieuwe platen alweer visluiseitjes in de vorm van witte strengen. Vers gelegde eitjes zijn wit, waarna ze via crême wit naar bruin verkleuren Als ze bruin zijn (na circa 28 dagen) zijn ze uitgekomen.

Bart en Robin bezoeken nog even het monument en genieten van de vele jonge vis wat beschutting zoekt onder het Paviljoen, bij het riet en onder overhangende bomen en struiken. Daarom is het belangrijk dat die aan de oevers zijn.
Ze ruimen ook zwerfafval op (ze moesten daarvoor een tussenstop maken om de zak te legen) en verloren vistuig.

Plankton verzamelen
Intussen rommel ik aan het oppervlak verder met mijn planktonnetje.
Ik trek een sleepje van een meter of 20 en het viel me al op dat ik groene vlokjes zag.

Thuis bekijk ik de verzameling onder de microscoop. Wat een verschil weer met de voorgaande verzameling. Hoofdzakelijk watervlooien (Daphnia longispina?) en roeipootkreeftjes. Het aantal eencellige groene algen is beduidend minder (waarschijnlijk is daarom het zicht ook een stuk beter) Er zit een cyanobacteriesoort in, maar voornamelijk lege schalen van watervlooien die ook vervellen zoals kreeftachtige dat doen. Slechts enkele dinoflagellaat (Ceratium) en iets wat op schimmeldraden lijkt. Nog enkele Staurastrums en resten van raderdiertjes, waarvan ik ook slechts twee levende vond. Al met al weer bere interessant.

Bart en Robin bedankt voor het nemen van de watermonsters, want dan blijkt wel dat er een duidelijk verschil zit onder en boven de spronglaag. Zie onderstaande waarden van 09-06-2019.

 • Oppervlakte EC = 576 uS/cm * PH = 8,08 * PO4 = 0,65 mg/L (Bron onderwaterfauna.nl
 • 5 meter diepte: EC = 864 uS/cm * PH = 8,39 * PO4 = 0,41 mg/L
 • 14 meter diepte: EC = 877 uS/cm * PH = 7,50 * PO4 = 0,91 mg/L

De video van de duik en snorkel sessie.
Beeldmateriaal: Robin en Axel.

De video van de duik en snorkelsessie