2019-07-07 Lang duikje

Weer     : Bewolkt , Wind NW, 3 bft
Duikers : Robin. Jeroen, Axel
Doel     :  Alle stations bezoeken en rondkijken
Duur    :  145 min
Lucht temp  : 14 Celsius
Water opp temp : 10 Celsius
Water min temp :  6 Celsius
Fauna    : Snoekbaars, enkele snoeken, palingen, karpers, scholen jonge baars.
Microfauna: massa’s zichtbare eenoogkreeftjes en watervlooien + Roofwatervlooien (Leptodora’s) , Witte aanslag op fonteinkruiden van klokdiertjes
Microflora: Niet bekeken
Flora      : Fonteinkruiden staan hoog. Gekroesd fonteinkruiden, Enkele waterpestplanten, Bolletjes Gloeotrichea in fonteinkruiden
Spronglaag: tussen de 6 en 7meter
Zicht: Redelijk

Vislood: 340 gram

  • Zichtmetingen
  • Dutchi op 3 mtr = 2,5 meter.
  • Secchi op 3 mtr = 3,0 meter.
  • Dutchi op 6 mtr = 5,0 meter.
  • Secchi op 6 mtr = 6,0 meter.
  • Dutchi op 9 mtr = 6,0 meter.
  • Secchi op 9 mtr = 7,5 meter.
  • Verticaal zicht = 3,7 meter.

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = bewolkt
Tijdstip meting       = 13:30
Schaal strip              = 17

Waterpeil
19 cm onder de rand = -5,55 mtr NAP
0 cm veranderd sinds 09-06-2019.

Zie het log voor de details.

Zie alle fotos en filmpje

Tijd voor een duik na een lange tijd op non-actief. Eerst een vervelende hoest gehad en dan nog een zalige vakantie genoten. Het wordt dus de eerste duik met mijn hagelnieuwe knaloranje Ursuit pak. We hebben er allemaal zin in trouwens.

Toch eerst maar weer foto’s maken en metingen doen, want ja dat moet maar weer eens gebeuren. We gaan alle 10 stations af en dat is direct een mooi rondje ook en we maken er een groot rondje van.
Eerst even de twee nieuwe SETL plaatjes bekijken en jemig er zitten alweer meer begroeid met algen sinds de plaatsing op 19-05-2019. Het gaat sneller dan je denkt!
De andere SETL platen H136 en H106 veranderen ook. Jekunt ook zien dat het water wat troebeler is geworden.

Alle verdere foto’s van de stations kun je HIER vinden. Op 5 meter nemen we een watermonster en weer op 14 meter op de bodem bij de paal.
Die analyseer ik dan later weer op fosfaat, geleidbaarheid TDS en PH.
Zoals is gebleken is het fosfaat gehalte aan de oppervlakte en bij bodem het hoogst en daartussen een stuk lager.

Daarna is het tijd om de diepte in te gaan richting de overkant. Het zicht is nog best goed te doen onder de 9 meter. Het is wel wat mistiger en de bodem is hier grijs en bruin geworden. Het is een hoop dood organisch materiaal. Via de motorkap gaan we oversteken naar de andere steiger op een 7-8 meter diepte.
Bij die andere steiger is de bodem heel gaaf en we zien een mooie snoek liggen, maar ook flink wat verloren vislijnen, chads en 340 gram lood. Er is één kiezelgewicht gebruikt en dat stemt positief, hoewel ik weet dat je er minder ver mee kan werpen dan met lood. Evengoed gaat de tijd ineens best snel voorbij als je bezig bent met het zoeken van vislijnen en lood. Jeroen heeft een mooi net waar we alles in deponeren.

Kiezelgewicht als loodvervanger.

Richting de terugweg nemen we onze tijd en komen ook nog twee actieve vislijnen tegen die we netjes ontwijken, ook al zijn ze amper te zien onder water.
Ook langs de Noordzijde ga ik langs de stations MP4 en MP7.

Dan hebben we ook nog de Sale met z’n sponzen en fotopunten. Sommige sponzen sterven al af, terwijl anderen nog doorgroeien. De onderstaande spons over een periode van 5 maanden. Dat is op zich wel apart.

Na de Sale wordt het tijd om aan de kant te gaan zeg maar. De teller staat op 145 minuten. Het was een heerlijke productieve duik, waarin we alle werkzaamheden hebben kunnen stoppen.
Bedankt Robin en Jeroen voor deze superduik!