Het nieuws dat deze plas purper was gekleurd deed al heel snel de ronde. Jeroen bood aan om een monster te nemen, want ik ben altijd wel benieuwd wat er in zit en hoe het eruit ziet onder de microscoop.
Het was al bekend dat het een blauwalgsoort was. Het is alleen alles behalve blauw.
De bacterie heet Planktothrix rubescens en bestaat uit kleine haartjes die je zelfs met het blote oog kan zien.
Omdat een dergelijk monster behoorlijk snel verkeerd kan worden spraken we af bij een pompstation in Velzen-Zuid.
Jeroen had drie potten gevuld van verschillende locaties van de plas.
Eentje zat in een jampot en het leek ook wel jam!
In een kerrypotje zat een iets lagere concentratie bacteriën en in een laatste potje zat de meest heldere variant. Daarin kwamen zelfs zuurstof belletjes tevoorschijn.
Met het openen van de de pot met de drijflaag van hieronder, kreeg ik gelijk spijt. Jemig , wat een bedorven lucht! Ik neem een druppeltje eruit en leg het onder een afdekglaasje onder de microscoop. Zelfs dat minieme druppeltje bleef stinken, maar het beeld gaf inderdaad de vele draadjes Planktothrix weer. Ik zet de vergroting op 1000x en plaats een druppeltje olie op het afdekglaasje. Er moet vloeistof tussen de lens en het object zitten, anders hou je een wazig beeld. Mijn oog valt op een broeinest van andere bacteriën en die trillen en bewegen er op los. Geen wonder dat het zo stinkt. Planktothrix is dan ook wel een bacterie, maar dan anders. Het is altijd interessant om te zien wat blijft drijven en wat zinkt
Na een paar dagen was een deel van de draadjes naar de bodem gezakt en een ander deel dreef.
Er zat ook een groene blauwalg bij trouwens, die ik nog niet eerder had gezien.
De pot met de brei heb ik snel moeten weggooien. Het was niet om te harden 🙂
Jeroen, ontzettend bedankt voor de monsters, want ik heb er weer van geleerd.
Dus als een zoetwaterplas roze of purper kleurt, dan is de kans groot dat het deze bacterie is en dan zou ik het ook direct melden bij het waterschap.
De complete fotogalerij vind je hieronder.