2020-04-25+26 Helder gevreten?

WeerWeerzonnig
Duikers
Snorkelaar
Robin en Bart
Axel
Doel 25-04-2020
Doel 26-04-2020
Rondkijken en genieten
Metingen en genieten
Duur 25-04-2020
Duur 26-04-2020
Geen idee
30 minuten gesnorkeld
Temp lucht13
Temp water oppervlak13
Temp water minimum 7
FaunaKarpers, palingen, Sponzen, BAARSEIEREN!
FloraEerste fonteinkruid soort komt boven
Plankton– Asterococcus?
– Copepode soorten.
– Daphnia
– Nauplius larven
– Keratella
– Ceratium hirundinella
– Bulbochaete?
– Nematode soort
Spronglaag
Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
0139,60
3
6
9

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting       = 19:15
Schaal strip              = 13

Diepte in mtrFosfaat Mg/LEC mS/cmPH
18
14
5
0,4 open0,430,9668,82
0,4 oever4,940,8418,76
CHEMISCHE WAARDEN (Metingen 0,4 mtr oever uitgevoerd door Onderwaterfauna.nl) Week 16

25-04-2020 Robin en Bart houden het niet meer.
20 april was ik bij de Bosplas om te wandelen en meldde in de groep dat het zo helder was aan het oppervlak. Nou zegt dat niet altijd wat hoor, want het zicht kan een paar meter dieper dan enorm slecht zijn, maar het zag er zó verleidelijk uit. Dat was wellicht net even het zetje om Robin en Bart het water in te krijgen en dus gingen ze zaterdagmiddag een duik maken. En dan hoor je dat er grote sponzen groeien op het wrakje en dat er baarseieren op de haspel zijn gelegd. Ze spotten palingen en karpers en melden dat ze vanaf 13, meter diepte het wateroppervlak kunnen zien.
Man, het houtje waarop ik moet bijten wordt steeds dunner en slapper, maar door hun verslagje krijg ik wel weer een beeld van wat er zich op diepte afspeelt.

Verloop van het doorzicht van 2,55 naar 9,60 binnen 13 dagen!
22-03-20 zicht 5,20 mtr – Roeipootkreeftjes en Asterionella dominant.
29-03-20 zicht 4,00 mtr – Watervlooien / roeipootkreeftjes en Asterionella dominant
13-04-20 zicht 2,55 mtr – Rader- en wimperdiertjes dominant
21-04-20 zicht 4,70 mtr – Niet gemonsterd
26-04-20 zicht 9,60 mtr – Watervlooien / roeipootkreeftjes en eencellige algen (Asterococcen?) dominant.

De aanwas van rader- en wimperdiertjes populatie worden dus kennelijk getriggerd door iets, wat het slechte zicht veroorzaakte. Het viel mij destijds al op dat als ik een monsterpotje vol met organismen had, het water bruinig van kleur was. Dat trok al snel weer helder, omdat een groot deel van de zwevende deeltjes in deze situatie het kiezelwier Asterionella, neersloeg door de zwaartekracht. Zijn die kiezelwieren dan afgestorven en weggezonken of verder afgebroken door wimper- en raderdiertjes?
Op chemisch vlak zijn er ook een paar pieken en dalen te zien rond 13-04-2020 (Week 15) toen het zicht op z’n slechtst was. Ga voor resultaten naar Bron: Onderwaterfauna.nl

26-04-2020 Het snorkelavond-uur
’s Avonds om 19:00 uur pak ik mijn droogpak en spullen om te gaan meten vanaf het oppervlak in de Bosplas. Ik stap het water in en zwem naar het Paviljoen. En dan kijk ik eigenlijk pas onder water. Serieus? Onder het Paviljoen hangen 10 grote donkergrijze silhouetten en er schiet een zilveren kogel door het water in het zonnetje aan de andere kant van het paviljoen. Het is een fuut in een strak jasje van lucht. Echt zo gaaf.

Maar eerst moet ik even het verticale zicht meten, waterniveau en waterkleur. Potje water scoren, sleepje doen met het planktonnet, terug naar de kant en als de sodemieters weer terug om even relaxed te kunnen rondkijken. Ik heb geen camera mee en daar baal ik op dat moment van, maar eigenlijk kan het mij even niet schelen.
Er komt een karper op mij af en kijkt mij aan terwijl het door de zonnestralen in het groene water heen zwemt. Ik druk me onder de fundering van het Paviljoen door en drijf daar tussen 5 karpers. Een kleiner exemplaar die meer weg heeft van een brasem komt op mij af terwijl ik doodstil drijf. Het verdwijnt achter mij en ineens voel ik aan mijn been een stootje. Hihi dat is grappig. Ik kan dus kinderlijk blij van worden van dit soort momenten. Aan de andere kant kruip ik weer onder het paviljoen vandaan. In het zonlicht zie ik een roze krioelende zweem van watervlooien en roeipootkreeftjes. Er staat een tentje op de kant met een paar hengels wijzend naar het water. De visser zit denk ik in z’n tentje. Heel voorzichtig en zo geruisloos mogelijk ga ik richting de kant, waar ooit een ruige struik stond. Deze is echter weggesnoeid en op een paar takken onder water na is er geen schuilplek meer voor de karpers en brasems die hier altijd zaten. Dat is erg jammer, maar dit gaat wel weer tot een gesprek leiden met de gemeente over dit voorval.

Op de bodem ligt een karperlood met een nepmaisje erachter. Er komt een karper aangezwommen, kijkt me aan en draait langzaam om. Samen zwemt het samen met mij weer van de kant af. Het blijft schuin onder mij en als ie wat om hoog komt zie ik de volgevreten pens. Die heeft zich kennelijk tegoed gedaan aan boilies. Verderop zwemmen er nog meer van die dikbuikjes. Karpers zijn erg leuke en koddige vissen met de nieuwsgierigheid van een koe. Ik bedoel ze komen heel dichtbij en volgen je , zonder dat je het in de gaten hebt. Als je je dan omdraait verstarren ze even, schieten weg om je vervolgens weer op te zoeken. Het zonnetje verdwijnt al verder achter de bomen en het wordt frisjes. Ik heb namelijk geen onderpak aangetrokken en dat voel je op een gegeven moment best goed.

Microscoopwerk
Thuis aangekomen ga ik direct weer kijken wat er in het planktonmonstertje zit.
Dat betreffen vooral ronde algen en heel veel watervlooien en roeipootkreeftjes.
Die groene ronde kogels hebben een doorzichtig gelei omhulsel. Ik denk dat het Asterococcus is in verschillende verschijningsvormen. De vele rader- en wimperdiertjes zijn dus niet meer te vinden in het monster en zouden die het dan het water helder hebben gevreten?
Twee onverwachte verschijningen zijn een nematode en een groen algje die ik nog niet eerder heb gezien. Ik denk dat het Bulbochaete zou kunnen zijn.
Dit was ‘m weer even.