2020-08-02 Pestoduik

WeerBewolkt, Wind West 3 bft
DuikersBerend-Jan en Freek
DoelMetingen doen en foto’s maken
Duur79 minuten
Temp lucht22
Temp water oppervlak22,8
Temp water minimum 9
FaunaScholen met baars
FloraNiet op gelet
PlanktonNVT
Spronglaag6,5
Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
0
31,320
61,918
92,69
122,39

Berend-Jan en Freek boden aan om metingen te doen in de Bosplas terwijl ze wisten dat het zicht niet echt geweldig zou zijn.
Dat heeft ze niet ontmoedigd en ze zijn voor Project Baselineline aan de slag gegaan. Ik was een weekendje weg, dus Berend-Jan moest na een paar keer eerder te zijn mee geweest zelf navigeren in zeer slecht zicht.

Dat is echt geen makkelijke opgaaf. Jullie weten ook wel dat als je als bijrijder in een auto zit naar een adres en je wordt gevraagd, om dan zelf er naar toe te rijden zonder navigatie, dan is dat echt verdomd lastig en daarom hebben ze om tijd te besparen via de oppervlakte naar de locaties gezwommen.
Hieronder het verhaal van Berend-Jan en Freek.


Via oppervlak naar meetpaal, neer en op, dan via oppervlak naar waar ongeveer de sale moet liggen. Afgedaald naar 10 m, dan richting kant tot richel, deze linksom volgend. Bord tegen gekomen en later de Sale. Heel grote scholen baars. Ik hoop dat we de 5 fotopunten hebben. H. Bos is twijfelachtig.
Foto’s vooral gemaakt door Freek. Mijn Paralenz had kuren. Vanaf boot via bodem ~5m terug naar restaurant, daarna kant. Onder thermocline @~6.5m is zicht redelijk, mits je je blinderingsmasker ook afzet ?, daarboven erg ?. We hebben genoten ? Geen foto’s van bodem of plantjes helaas, wel van MP1-3 en (delen van?) MP8. Ik voelde me een kerstboom met meetlint en camera. Zicht te belabberd en van sale was Paralenz geblokkeerd dus niet langer bruikbaar. Geen foto’s van bodem of plantjes helaas, wel van MP1-3 en (delen van?) MP8 ofwel de “Sale”
Zie alle foto’s via deze link

Jongens bedankt voor de metingen welke in het log zijn verwerkt!