2020-11-15 De groene eruptie

WeerBewolkt
DuikersBart en Axel
DoelMetingen doen, monsters en foto’s nemen
Duur87
Temp lucht11
Temp water oppervlak11
Temp water minimum 7
Fauna1 Paling, meerdere jonge baarzen, Hydroïdpoliepen, watervlooien op de 12 mtr.
FloraEnkele verspreide Schedefonteinkruid planten
PlanktonMicrocystis
Spronglaag12 meter van 10 naar 7 graden
Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
0115,04
34,510
6310
92,510

Het water staat hoog en langs de kant is het wat modderig. In de waterkolom zie ik geen watervlooien of roeipootkreeftjes, maar wel verschillende maten vlokjes Microcystis. Op 3 meter diepte zijn op de palen veel hydroïdpoliepen te zien, Stroming opgewekt door de Zuidwesten wind is goed voelbaar en zichtbaar ook. Het stroomt parallel aan de waterkant. Onder de 4,5 stopt de begroeiing van mosselen en hydroïdpoliepen op de paal. Het frame op 6 meter diepte is kaal en leeg op een paar enkele lege mosselen na dan. Ook op 9 meter is het meetpunt kaal. Onder de 12 meter hangt een mist en er zijn net duikers langs geweest. Evengoed monster genomen net boven de bodem. Dit monster stinkt overigens niet terwijl het op 3 oktober nog wel stonk. Het is wel opvallend dat de bodem rond het Paviljoen donkergrijs is en daarbuiten is het weer licht van kleur. Als ik mijn hand in de donkergrijze bodem steek, komen er gasbelletjes vrij en ik doe dat ook op andere plekken met de donkere bodem, waar dan weer geen gasbelletjes uitkomen. Op de 9 a 10 meter zien we jonge baarzen wegzwemmen. We halen bij de Caddy een vislijn weg met daaraan 85 gram lood. Het vishaakje snijd ik los en laat die achter. Die roest toch snel weg. De Sale (zeilbootwrak) is vrijwel kaal, afgezien van wat aangroei van Hydroïdpoliepen en aanslag van Microcystis aan de flanken van de boot. Mosselen en sponzen zijn weg op een paar in hoekjes en randen na. In de gangboorden liggen lege mosselschalen. Bart gaat de Sale in en als hij er weer uit komt, volgt er een minuut of wat later een groene eruptie van Microcystis. Enorme grote vlokken van een halve handgrootte en 1,5 -2 cm dik. Het komt van het plafond van de Sale. Bij het openen van het voorluik komen de vlokken eruit als rook uit een schoorsteen. Zowel Bart en ik proberen met harde vinslagen de rest ook los te krijgen.

Linksachter op de verticale flank van de Sail zit een veldje met een soort eitjes die verspreid zijn geplaatst. We gaan verder via het diepe gedeelte richting het kwadrant MP4 en komen een mooie paling tegen. De bodem is hier licht van kleur. Ook het kwadrant is kaal en er liggen lege mosselschalen. We bevestigen de datalogger aan het kwadrant.

Van hieruit gaan we nog even de diepte in. Op 12 meter stuiten we op een dichte mist en ook de temperatuur zakt van 10 naar 7 graden. Hier wemelt het van de watervlooien!
Nu zie ik ook bijvoorbeeld in Lake Pupuke dat er mist gevormd wordt door waterstofsulfide, maar is dat een omgeving waar watervlooien zich happy in voelen?
Ik neem een bodemmonster. Ook hier is de bodem donkergrijs. Dus is er een verband tussen deze mist en een donkergrijze bodem?
We draaien om en gaan naar 6 meter diepte.
Uit de zanderige bodem komen spontaan veel gasbellen omhoog en ik zie bruine verkleuringen op de bodem. Misschien komen nu al deze kiezelwieren zoals Gomphonema en/of Cymbella alweer op? Volgende duik monster van nemen. Bij het mosselgrensstokje is het mosselveld (tussen de 2 en 4 meter diepte) op zeer jonge mosselen na dood. Op het stokje zit een klompje met levende jonge mosselen. Nu is er altijd wel een sterfte te zien van mosselen na een blauwalgbloei.
Er groeien verspreid slechts enkele korte plantjes Schedefonteinkruid.

Het is eigenlijk bizar dat er zoveel blauwalg zich verzameld heeft in het wrakje en het en het er nog erg fris en fruitig uitziet. In die 3 jaar dat het wrak er ligt heb ik dat nog niet eerder gezien. Nou ja, het was mij niet opgevallen iig.

Sinds 24-05-2020 hebben we in het plankton blauwalgsoorten aangetroffen en het is nog niet voorbij.

Een heerlijke duik waarbij we een hoop hebben kunnen doen.
Dankje Bart!