2021-03-13 Wazige duik

WeerLicht Bewolkt , Wind, W
DuikersJeroen, Axel
DoelMetingen, fotograferen stations, Plankton verzamelen, Monstername van het bovendek van het zeilbootwrakje
Duur65 min
Temp lucht8 Celsius
Temp water oppervlak5,9 Celsius
Temp water minimum 4 Celsius
FaunaEnkele jonge baarsjes onder het Paviljoen op de bodem
FloraWe hebben 1 Fonteinkruid plantje gezien.
PlanktonWatervlooien, Roeipootkreeften, Asterionella, Keratella, Staurastrum, Cyclotella, Melosira (bruine draden), Pediastrum, Microcystis,
SpronglaagRond de 8 meter wordt het wat mistiger.
Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
05,93,10
32,05,5
61,75,0
91,54,0

Mistige ijsduik 13-02-2021
13 februari was het zicht onder water ook al mistig toen we een ijsduik maakte in de Bosplas. De Zuid/Oost zijde was bevroren. Aan de paviljoen kant lag het nog een flink stuk open.

13-03-2021 Nog steeds mistig.
Er staat een harde wind en Jeroen heeft op de parkeerplaats z’n auto met de kop in de wind gezet en ik doe het zelfde als ik aan kom rijden.
We kleden ons om en stappen het water in. Het is nog steeds mistig onder water en dat biedt één heel groot voordeel. Lekker snel klaar met de zichtmeting.

Vorig jaar rond dit tijdstip was het een stuk helderder. Op 8 maart 2020 had ik een verticaal zicht van 7,65 meter en op 22 maart 2020 een verticaal zicht 5,35 meter. Toen liep het al vrj snel terug, maar nu heb ik slechts 3,10 meter. Dat lijkt veel, maar op het horizontale vlak gaat daar meer dan een 1/3 vanaf en hoe dieper je komt hoe slechter het wordt, omdat ook de lichtintensiteit afneemt natuurlijk.
Op de linker foto zie ik Jeroen weer wazig, terwijl hij alles behalve een wazig type is.
De rechter foto laat mooi het verschil zien tussen vorig jaar en dit jaar en let dan ook met name op de helderheid en kleur. Natuurlijk kan ik met de fotobewerking een ander beeld geven, maar het is echt wat bruin van kleur door kiezelwieren in verschillende vormen. Een andere soort kiezelwier vormt lange bruine alg-achtige haren op objecten. We zien trouwens ook veel hydroïdpoliepen die ondergesneeuwd zijn met dood organisch materiaal.

Goed gemengd
We nemen nog watermonsters van 5 en 14 meter diepte om deze weer te controleren op fosfaat, Electro Conductiviteit en PH waarde en na de duik nemen we van een 40 cm diepte ook een watermonster. In dat watermonster van 40 cm vestigen in het potje al heel snel luchtbelletjes aan de wand, terwijl dat niet het geval is in de monsters van 5 en 14 meter diepte.
Op dit moment liggen de waarden van die drie dieptes heel dicht bij elkaar, wat betekent dat de gehele waterkolom goed gemengd is, ondanks dat de temperatuur van 5,9 naar 4 Celsius daalt van Oppervlakte naar 14 meter diepte.

Weinig vis of zien we ze domweg niet door het slechte zicht?
Afgezien van een paar jonge baarsjes onder het Paviljoen op de bodem, zijn wij geen vis tegengekomen.
Langs de kleiblokken zwemmend vallen de grovere slierten van Hydroïdpoliepen op die zijn bedekt door dood organisch materiaal. Daarop zitten dan weer klokdiertjes die als een witte aanslag te zien zijn .(Foto links). Op de foto rechts is dan ook het enige plantje te zien met aangroei van kiezelwieren.

Bij het zeilbootwrak de “Sale” maak ik de foto’s en het valt mij op dat er nog steeds blauwalg in en ook OP het wrak is te vinden. Eigenlijk had ik wel verwacht dat het weg zou zijn door de koude., maar dat blijkt dus niet zo te zijn.
Op de bodem IN het wrak zijn ook nog steeds vlokken te zien. Het is best een uitdaging om foto’s te maken en station Voor Dek Laag (VDL) is wel de beste indicatie van slecht zicht als je de gehele fotoreeks ervan naloopt. Je kunt amper de opbouw zien. Uit pure nieuwsgierigheid neem ik nog een monster van het bovendek van het zeilbootwrak.

We voelen ons nog goed om naar meetstation MP4 te gaan en zo werken we verder de stations af ( op MP5 na) door er foto’s van de te maken.
Tijdens dat traject komen we nog wel sporen van kruipende mosseltjes tegen, maar verder niks bijzonders.

Monster van het bovendek.
Het water is zelfs in het potje wat mistig, echter na een paar dagen is het opgeklaard. Ook hier is een ei te vinden van een watervlo en verschillende soorten ronde kiezelwieren. Die zijn zo ontzettend fijntjes van structuur. Het lijken wel glazen borden met een mooi randje. Ik denk dat het van het geslacht Cyclotella is, maar zeker weten doe ik het niet hoor. Wat ik wel weet, is dat er ook levende exemplaren voorkomen zoals in de foto hieronder. De transparante of glazige exemplaren zijn dood, maar diegene die leven zijn gevuld zijn met bruine structuren. Ook de staafjes betreffen kiezelwieren.

In het planktonmonster wat ik met het planktonnet heb opgevist, zit heel veel Asterionella (Stervormige kiezelwieren en het is niet te geloven maar er zitten ook de de waterkolom nog steeds kleine koloniën met Microcystis blauwalgen tegen.
In dat monster zitten ook veel roeipootkreeftjes die de eieren kennelijk hebben laten vallen, want er zitten er bijzonder veel in en in twee kleuren.
Donkergroen en doorzichtig. Er zit ook zelfs beweging in de doorzichtige eitjes waarbij de celwand af en toe een stukje naar binnen worden getrokken.
Zie het onderstaande filmpje.

Jeroen bedankt voor hulp en deze leuke duik!

Roeipootkreeft eitjes bewegen!