2023-03-22 De grote omslag

Woensdagavondduik met Manuel, Dick, Jeroen

We gaan weer op sedimentjacht, maar er heeft een enorme verandering plaatsgevonden sinds de week ervoor. Het water is bruin en troebel als we in het water stappen. We zien elkaar onder water amper en er hangt een witte waas in het bruine water. Dat noemen ze (heel verrassend) Whitening. dat komt omdat de PH stijgt en opgeloste bicarbonaten in water neerslaan. Als je dat water in een pot doet is het glashelder, maar in de waterkolom resulteert dat in een misteffect. Die hogere PH wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door algengroei of iets anders.
Ik neem mij voor om ook zeker nog vanavond een planktonmonster te nemen. Onder de 8 meter trekt het helemaal open en is het kraakhelder. Er zit echter maar 1,5 graad temperatuurverschil tussen de heldere laag en de troebele laag. Het eerste spronglaagje heeft zich dus gevormd.
We halen Dick op, want die zijn we even kwijt en we horen ook z’n scooter niet. Hij blijkt nog bij de kant te zijn. Via het oppervlakte voegt ie zich weer bij ons en zo vervolgen we onze weg.

Het wordt een memorabele duik, want ten eerste zien we een grote dode karper in een diepe kom in de bodem. Waarschijnlijk heeft ie tot op het laatst nog rondgedraaid met de laatste krachten. Na het nemen van vier bodemmonsters komen we uit bij de eerste diffusor van de beluchtingslang die over het midden van de plas loopt. De kleiblokken zijn hier prachtig en Manuel spot een meerval onder een blok. Daarna volgen we nog twee meervallen en we zien een prachtige snoekbaars en dikke palingen. De mosselen op de bodem zijn flink aan de wandel en trekken sporen in de bodem. Dit keer is het een (kort) duikje van 56 minuten.
Nu ik mijn pak nog aan heb haal ik direct een planktonmonster. Het regent pijpenstelen en we schuilen onder het genot van een kop koffie en een koek onder de achterklep van Jeroen’s auto. Dick verteld over zijn Mexico C2 avontuur.
Thuis zet ik zo snel mogelijk het planktonmonster onder de microscoop. Het zit vol met levendige raderdiertjes. Mijn verwachting dat er kiezelwieren in het monster zitten, bleek ongegrond.
Toch bizar hoe plankton in een week tijd kan veranderen.

In deze vier monsters vond ik slechts 2 Microcystis koloniƫn, waarvan eentje met kleine deeltjes zand en wat andere vervuiling.
De andere is schoon.