2023-08-14 Met de Gramper GPS op stap

Dick wilde graag zijn Gramper GPS proberen om objecten in de Bosplas in kaart te gaan brengen. Het is even wennen hoe de GPS moet worden geactiveerd, opgelaten naar de oppervlakte om vervolgens ‘m weer naar beneden te halen en te kijken of er een groen lampje brand.
Als die groen brand, dan is de locatie fix gelukt. Als ie rood zou zijn dan moet ie nog een keer opgelaten worden.

Er zitten vissers op het Zuidoost strand en Dick had al met ze gesproken. Om hun lijnen met rust te laten, stappen we direct naast Papa’s Beach House in het water. Het water ruikt wat blauwalgerig, maar niet echt heel erg en er zijn geen drijflagen.
De GPS heeft even op de kant gelegen om een goede locatie fix te krijgen en dus kunnen we het water in. Het zicht is belabberd, maar we gaan zo goed mogelijk aan de slag om objecten te vinden. Na 25 minuten scooteren vinden we op 12 meter een betonnen buis. Dat is de moeite waard om te gp’essen. Ik tracht een foto te maken in dit slechte zicht en krijg de buis er niet op. Dick activeert de GPS met een magneetschakelaar en laat de GPS unit op en wacht. Bij het naar beneden halen schijn ik Dick bij met mijn lamp, want het is best donker. Een groen lampje knippert! Het volgende object ligt een paar meter verder. Het is ook een betonnen buis met een dunnere buis en schuin onder. Ook hier verschijnt een groen lampje. We gaan daarna de diepte in en zien veel geelgrijze neerslag van kiezelwieren. Er schieten scholen met vis in onze lampen weg.

We komen na het diepe gedeelte uit bij de witte platen die vlak bij het Paviljoen liggen. Die worden gelogd, daarna zoeken we de Caddy op. Ook die wordt uiteraard gelogd. De Gramper scoort vier locatie punten, zodra ie de satellieten heeft gevonden. Dit wordt in een csv bestand gezet met extra waarden die aangeven hoe nauwkeurig de locatie meting is door middel van de HDOP waarde. Hoe lager die is, hoe nauwkeuriger de meting. Dat blijkt ook bij de Caddy dat het eerste GPS punt uiteindelijk 16 meter afwijkt en de volgende drie punten heel dicht bij elkaar liggen.
Vervolgens gaan we naar de Sale (zeilbootwrak) en Dick logt deze ook naast de kabelhaspel.
Daarna proberen we de stijgvallen te bezoeken, maar we hebben geen geluk. Het zicht is te slecht om herkenningspunten te vinden en uiteindelijk geven we het op. Om de vissers te ontlopen die hun lijnen nog hebben liggen steken we dwars over van de Oostkant richting het Zuidstrand. Hé we zien een stalen drum en die logt Dick ook. Dat lukt prima, echter zijn we verder weg van Papa’s Beach House dan we hadden gedacht, nadat we even aan de oppervlakte hadden gekeken.
Na 100 minuten breien we er een eind aan.
Dick stuurde mij de bestanden op om ze in de in Google Earth te krijgen en dat lukte.
Hier vind je het resultaat
Na de duik weer het gebruikelijke koppie koffie en koek en even lekker napraten.

Toch wel erg lekker om zo lang te duiken en veel te kunnen doen. De kaart gaat natuurlijk uitgebreid worden.

Dankje Dick voor deze uitdagende duik!